Etiketter

, , , , , , , , , ,

På Kristi Himmelsfärdsdagen 2017 firades gudstjänst med skapelsetema kring min mor Tarunas målningar om Bibelns skapelseberättelse i Rute Kyrka på Gotland. Målningarna är mors. Se fler av dom här….

Vi firar att Jesus lämnar jordelivet. Firar fast det kan kännas sorgligt att Jesus åker upp till himmelen, för att vi tror och vet och har fått det till oss att Jesus inte lämnat utan är med oss alla dagar intill tidens ände.

Idag ska vi också få fira något som hände väldigt lång tid innan Jesus levde som människa på jorden. Vi ska få möta Jesus och Gud vid tidens början genom att uppleva de sju skapelsedagarna som Bibeln berättar om.

Tidens början, tidens slut. Vi lever i tidens mitt då våra dygn har 24 timmar. Men tiden är relativ. Den går sakta när man har tråkigt, fort när man har kul. Flyger man upp i rymden kan man få uppleva flera soluppgångar och solnedgångar på 24 timmar. Man kan undra hur långa Guds dagar är? Har Gud ens dagar så som vi har dagar? Vad är tiden i evigheten? Vad är ett människoliv på max 100 år ur Guds perspektiv? Kanske miljoner år går mellan varje målning vi ska se. Det är något att få svindel över.

Vi har fått uppleva hur Gud skapade världen. I början lovade jag er att ni skulle möta Jesus också, och det kom fram, kanske obemärkt, i texten till den sjätte bilden och dagen, då Gud säger ”låt oss skapa människor som är vår avbild”. Även i evangelietexten idag får vi höra att Jesus fanns innan världen fanns. När Gud i begynnelsen skapade himmel och jord var Jesus redan där.

Läser vi vidare i Bibeln faller människan och med henne jorden. Faller bort från Guds närhet. Men det är inte egentligen en katastrof. För den värld som Gud sa var mycket god, var ändå inte perfekt. Den kunde mogna och växa än mer. Så Gud valde ett folk att visa sin härlighet för världen genom, det judiska folket, och han uppenbarade sig också delvis för många andra folk på jorden.

Och så långt senare, i vårt tidsperspektiv, föddes Jesus, Gud själv, som människa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Under tidens gång, både före och efter Jesus vandrade, dog och uppstod på denna jord, har människan gjort sitt bästa för att få ut så mycket som möjligt av Gud skapelse för egen del. Livet är kort och världen är förgänglig, så det gäller att njuta så mycket som möjligt. Detta får katastrofala konsekvenser för jordens ickemänskliga varelser – djuren och växtligheten, till och med själva planeten och dess atmosfär är nu påverkad.

Men Gud skapade en värld som var mycket god! Och Jesus gav sina lärjungar instruktionen på denna Kristi Himmelfärdsdag att ”Gå ut i hela världen och förkunna evangeliet för hela skapelsen.” (Markus 16:15) Vad är evangeliet?

Det kan man tala om hur länge som helst, men för att göra det kort: Guds Rike är nära. Den fallna skapelsen är återlöst till Gud genom Jesus Kristus och den väntar så som i födslovåndor på att mänskligheten ska bli Guds barn så att Guds rike kan blomma ut.

Därför vill jag lämna er med en utmaning denna dag. Lyssna till Jesus röst – han som var med när Gud i begynnelsen skapade himmel och jord – när han säger att Guds Rike är inom dig. Låt detta rike blomstra i din vardag och gå sedan ut och förkunna detta glada budskap för hela skapelsen med ditt liv och dina ord: att Guds Rike är nära.

Annonser