Etiketter

, , , , , , , , ,

Predikan i Lötenkyrkan – 2 juni 2015 – 1:a söndagen i Trefaldighetstiden – Vårt dop.

Joh 3.1-8

Bland fariséerna fanns en man som hette Nikodemos och var medlem av judarnas råd. Han kom till Jesus en natt och sade: ”Rabbi, vi vet att det är från Gud du har kommit som lärare. Ingen kan göra sådana tecken som du utan att Gud är med honom.” Jesus svarade: ”Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike.” Nikodemos svarade: ”Hur kan någon födas när han är gammal? Han kan väl inte komma in i moderlivet och födas en gång till?” Jesus svarade: ”Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född av vatten och ande kan inte komma in i Guds rike. Det som har fötts av kött är kött, och det som har fötts av ande är ande. Var inte förvånad över att jag sade att ni måste födas på nytt. Vinden blåser vart den vill, och du hör den blåsa, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som har fötts av anden.”

Intro

En människa som vi inte vet vart vi har är en jobbig människa, nyckfull, opålitlig… ”Så är det med var och en som har fötts av anden, du vet inte varifrån den” personen ”kommer eller vart den far.”

Jesus gör en liten ordlek.

Ande, πνεῦμα, är vind, andning, ande – livgivare. Utan ande vore vi döda – det är ande som gör oss levande. Men det finns också Helig Ande, och jag tror att det är det Jesus menar när Han säger att ”det som har fötts av ande är ande” för alla är ju redan födda och levande genom något mer än kroppen – annars skulle vi inte våra kroppar vara rörliga.

”Det som har fötts av kött är kött, och det som har fötts av ande är ande.”

Vad menas med kött här? Grekiskans σάρξ betyder helt enkelt kött, men i förlängningen står det antingen för det vissa äter – djurkroppar; för människokroppar – på gott och ont; eller för det som inte är transformerat av Gud – det jordiska, begär, lustar, ondska…

Kött vs Ande

På massa ställen i Bibeln görs det stor skillnad mellan köttet och anden.

John 6:63 – Jesus: ”Det är anden som ger liv, köttet är till ingen hjälp.”

Matt 16:17 Ingen av kött och blod har sagt till Petrus att Jesus är Guds son

Gal 5:13-25 Ni är ju kallade till frihet, bröder. Låt bara inte den friheten ge köttet något tillfälle, utan tjäna varandra i kärlek.

[…]

Låt er ande leda er, så ger ni aldrig efter för köttets begär. Köttet är fiende till anden och anden till köttet. De två ligger i strid så att ni inte kan göra det ni vill. Men om anden får styra er står ni inte längre under lagen.

Vad köttet ger är lätt att se: otukt, orenhet, liderlighet, avguderi, trolldom, fiendskap, strider, ofördragsamhet, vrede, intriger, splittringar, kätterier, maktkamp, dryckenskap, utsvävningar och annat av samma slag. Än en gång varnar jag er: de som gör sig skyldiga till sådant skall inte få del i Guds rike.

Men andens frukter är kärlek, glädje, frid, tålamod, vänlighet, godhet, trofasthet, ödmjukhet och självbehärskning. Mot sådant vänder sig inte lagen. De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med alla dess lidelser och begär. Om vi har andligt liv, låt oss då följa en andlig väg.

Hur hör de ihop?

Men anden och kroppen hör uppenbarligen ihop på något sätt.

Man brukar säga att anden är det som gör köttet levande, men är det ens levande? Det verkar snarare som om anden liksom bor i köttet, eller för att tala bibliska ”tältar”.

2 Peter 1:13-14 Petrus ska lämna tältet (kroppen) snart, han ska snart dö.

John 1:14 lyder ordagrant att Jesus blev kött och tältade bland oss.

Matteus 26:41 När lärjungarna somnar i Getsemane, under tiden Jesus ber om kraft att uthärda sin stundande korsfästelse, vill Han att de ska be med Honom och Han säger ”Anden är villig, köttet är svagt” – menade Han då att deras kroppar var svaga – troligen, men kanske även Hans egen. Han är villig, men Han tältar i en kropp, som lik vår är svag. Det är en vacker summering av inkarnationen – att Jesus blev människa för vår skull. Gud gjorde sig liten och svag.

Men det är skillnad mellan vår kropp och Jesu kropp.

John 6:51 Jesu kropp är brödet som kommer ned från himmelen och ger evigt liv – det är det vi tar emot i nattvarden.

Uppståndelsen

Evigt liv… I den apostoliska trosbekännelsen säger vi att vi tror på kroppens uppståndelse, iaf skulle vi det om vi läste den på latin eller engelska. Var är en uppståndelsekropp?

Allt som är fysiskt, köttet, allt som består av materia, är förgängligt. Det är underkastat naturens nedbrytande krafter. Så för att kunna få evigt liv, för att kunna existera för alltid, måste den fysiska människan övergå i andlig form, köttet måste ge plats åt anden, och det är vad som händer vid uppståndelsen.

1 Kor 15:44Det som blir sått som en kropp med fysiskt [förgängligt] liv uppstår som en kropp med ande.

Luke 24:39 När Jesus kommer tillbaka till lärjungarna ur graven och visar sig som uppstånden säger han att en ett spöke inte har kött och ben som de kunde känna att Han hade, men ändå kunde Han gå genom låsta dörrar… Det du! Det är en kropp som är helt olik de vi är vana vid. En uppståndelsekropp.

1 Joh 3:2Det har ännu inte blivit uppenbart vad vi kommer att bli

Mark 12:25När de har uppstått gifter de sig inte och blir inte bortgifta utan är som änglar i himlen.”

Filipper 3:21Han skall förvandla den kropp vi har i vår ringhet så att den blir lik den kropp han har i sin härlighet, ty han har kraft att lägga allt under sig

Men för att få den kroppen måste vi först dö. Kanske just därför finns det något annat vi kan få redan här och nu – för annars skulle vi väl gå och ta livet av oss allihop om vi hade chans att få en kropp som kan gå genom låsta dörrar 😉

Född av Anden

Joh 17:2 Jesus har av Gud fått auktoritet/makt över allt kött – så att han kan ge evigt liv till vem han vill.

John 1:13 De som tror på Jesus är Guds barn födda inte av någon mans vilja eller köttets vilja utan av Gud. Redan här och nu alltså!

2 Kor 5:17Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, något nytt har kommit

Apg 2:17 lyder ordagrant att allt kött ska få Helig Ande – nja, ur sammanhanget kan vi läsa att alla utan hänsyn till vilken form dess kött har… slavar, fria, unga gamla, kvinnor män ska få Helig Ande.

Matthew 28:19 Det är därför vi ska döpa alla människor i treenighetens, Gud Faderns, Sonens och den Helige Andens namn. Alla!

Andedop

Matteus 3:11 Johannes Döparen sa att Jesus ska döpa med eld och ande, och det måste vi tro på, men här i dagens vers säger Jesus att man måste vara döpt av vatten och ande för att få evigt liv.

Anden kom som en duva ned på Jesus vid Hans dop, men som eldstungor på lärjungarna, senare i NT får vi läsa om dop där Anden ges utan sådana yttre tecken. Så tro inte för att du inte blivit bränd på huvudet eller fått något duvliknande landat på axeln din att du inte är Andedöpt. Vatten och Ande säger Jesus, inte vatten och duva eller vatten och eld.

Apg 2:38 På den första pingsten sa Petrus till folket ”Omvänd er och låt er alla döpas i Jesu Kristi namn, så att ni får förlåtelse för era synder. Då får ni den heliga anden som gåva.”

Andedopet hör samman med frälsningen. Villkoret för Andedopet är detsamma som villkoret för frälsningen. Nämligen tro på Herren Jesus Kristus och omvändelse från köttet och synden.

Att leva i sitt dop

Joh 4:23 ”Den tid kommer, ja, den är redan här, då alla sanna gudstillbedjare skall tillbe Fadern i ande och sanning. Ty så vill Fadern att man skall tillbe honom.”

En troendes normala tillstånd är att var fylld av tro och Helig Ande. Samtidigt kan Anden på ett mycket speciellt sätt fylla en troende och det kan ske med starka manifestationer av Andens verk, såsom tungotal, under och tecken.

Alltså en statisk andeuppfyllelse, som beskriver en hängiven troendes karaktär, och en momentan, där den troende i ett ögonblick fylls av Anden.

Vad får det här för konsekvenser i våra liv?

Vi läste tidigare från Gal De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med alla dess lidelser och begär. Om vi har andligt liv, låt oss då följa en andlig väg.”

Innan vi tog emot Kristus hade vi bara ”köttets” natur i oss. När vi blev frälsta kom den helige Ande in i oss. Dessa två naturer ligger i strid med varandra. Man kan ta bilden av en svart hund (köttet) och en vit hund (Anden). Beroende på vilken vi matar mest kommer den ena eller den andra att växa sig stark i oss och påverka vår person. Vi måste välja Jesus som ett medvetet förstaval i våra liv.

Och då kan vi börja göra en massa knasiga saker, ur köttets, världens synvinkel… som att tro på sådant vi inte kan se… ”Vinden blåser vart den vill, och du hör den blåsa, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som har fötts av anden”

Tyvärr får mer om vad det innebär att välja Jesus och vilket fantastiskt liv Han erbjuder komma i en annan predikan, eller varför inte genom Herrens Ande själv in i våra hjärtan, men varje dag är början på resten av våra liv, så vi kan börja leva i våra dop genom att än en gång omvända oss från köttet och bekänna våra synder:

Syndabekännelse

 Gud, var mig nådig i din godhet,
tag bort mina synder i din stora barmhärtighet.
Det är mot dig jag har syndat
och gjort det som är ont i dina ögon.
Vänd bort ditt ansikte från mina synder
och befria mig från min skuld.
Skapa i mig, Gud, ett rent hjärta
och gör mig på nytt frimodig och stark.
Driv inte bort mig från ditt ansikte
och tag inte den helige Ande ifrån mig.
Låt mig åter få glädjas över din frälsning
och hjälp mig att villigt följa dig.